Nagyvilág

Magyar nő manipulálta az afgán választásokat

„Úgy gondolom, 8 ezer dollárban állapodtunk meg, és még adnia kell 6 ezret" - mondja Katona Magda Nasrin az Afganisztánért Alapítvány választási megfigyelőjeként egy a Washington Post birtokába került videofelvételen.

Egy idősebb, szemüveges szőke nő látható azon a felvételen, melyen pénzt kér, hogy manipulálja az afganisztáni választás eredményét – olvasható a The Washington Post internetes oldalán. A választási bizottság két tagja a nőt Katona Magda Nasrin néven azonosította – írja a lap. A felvételt az Emrooz tévécsatorna pénteken sugározta, és egy példányt eljuttattak az amerikai lapnak is.

(forrás: Magyar Külügyi Intézet (MKI)

( Dr. Katona Magda, a politikatudomány kandidátusa, forrás: Magyar Külügyi Intézet (MKI)

Katona Magda Nasrin az Afganisztánért Alapítványnak dolgozik, és a csoport megfigyelőként regisztráltatta magát a Független Választási Bizottságba, hogy kövesse a szeptember 18-i választásokat – írja a The Washington Post.

„Amit tett, az ellentétes Afganisztán törvényeivel” – idézik Zekria Barekzait. A választási biztos hozzátette: az afgán kormány a Bécsben található magyar követséggel együttműködve elemzi a helyzetet.

Katona Magdát a felvételen az Afgán Választási Panaszbizottság munkatársaként azonosították, ám a szóvivő tagadta, hogy ott dolgozna. Nem világos a szerepe a választási megfigyelői munkában, valamint, hogy milyen hatalma lett volna ahhoz, hogy manipulálja a szavazatszámlálást.

A videón egy azonosíthatatlan személynek azt mondta: „Add oda ezt nekem most, a többi pénzt pedig később.” „A külföldiek még elfogadnak megvesztegetési pénzt.” Azt mondta, hogy már beszélt a választási biztosokkal, és pénzért ismét kapcsolatba lépne velük.

„Úgy gondolom, 8 ezer dollárban állapodtunk meg, és még adnia kell 6 ezret. Ahogy mondtam, minden tőlem telhetőt megteszek, és van elég időnk. Úgy gondolom, ezt a munkát el lehet végezni éjfélig.”

A Washington Post az ügyben nem tudta elérni Katona Magdát.

Hamid Karzai afgán elnök legjelentősebb politikai ellenfele, Abdullah Abdullah volt külügyminiszter pénteken azzal vádolta meg a kormányt, hogy fel akarja használni eszközéül az igazságszolgáltatást a szeptemberi parlamenti választások eredményeinek megváltoztatására. A választásokon ugyanis Karzai szövetségesei visszaszorultak.

Mohammad Isak Alko legfőbb ügyész pedig csütörtökön bejelentette, hogy hivatala vizsgálatot indít a tömeges választási csalások felderítésére. Már korábban figyelmeztették a legfőbb ügyészségi hivatalt arra, hogy szavazatvásárlások történtek, amelyeket Kabul és Dubaj pénzpiacán bonyolítottak le titokban – mondta. Részletek ismertetése nélkül közölte, hogy a Független Választási Bizottság (IEC) és a választási panaszbizottság (ECC) nyolc tagját őrizetbe vették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik