Nagyvilág

Az USA komolyan veszi a sok kis bombával való fenyegetőzést

Az amerikai vezérkar vezetője nagyon komolynak tartja az "ezer seb stratégiáját", amelynek célja, hogy "kivéreztesse az ellenséget".

“Ez egy nagyon komoly fenyegetés, és minden szavukat elhiszem” – jelentette ki az amerikai vezérkari főnökök tanácsának elnöke. Mike Mullen tengernagy az ABC amerikai televíziónak nyilatkozva elmondta: aggasztja az al-Kaida stratégiája, de “nagyon sok lépést” tettek annak érdekében, hogy ne járjanak sikerrel.

Az al-Kaida arab-félszigeti szárnya (AQAP) a hétvégén hozta nyilvánosságra új stratégiáját. Annak lényege, hogy nem a nagy, sok áldozatot követelő terrortámadásokra koncentrálnak, hanem sok kis bombával akarják “kivéreztetni” az ellenséget. Céljuk a legnagyobb gazdasági kár okozása, és nem az, hogy minél több embert öljenek meg.

A szervezet októberben csomagküldő cégekkel adott fel kettő, nyomtatóba rejtett bombát, chicagói címekre. A bombákat ugyan sikerült elfogni, az AQAP mégis sikeresnek tartja az akciót. Elmondásuk szerint mindössze 4 200 dollárt (840 ezer forint) költöttek a műveletre, amellyel milliárdokba kerülő biztonsági lépések megtételére kényszerítették a nyugati országokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik