Nagyvilág

500 biciklit küldünk Afrikába

Már közel 500 használt kerékpárt ajánlottak fel rászoruló nyugat-afrikaiaknak az Adab Alapítvány által szervezett gyűjtőakció keretében.

Mint Fónagy Ádám, az alapítvány kurátora pénteken elmondta, a felajánlások egyrészt a lakosságtól, másrészt kereskedelmi cégektől, szerelőműhelyektől érkeznek. A lakossági bringák általában elég jó állapotúak, többnyire csak defektesek vagy a fékeket kell megszerelni, a kereskedőktől – például beszámítási akciókból – származókon azonban több a javítanivaló, néha csak alkatrészként lehet felhasználni őket – mondta.

Az 50-100 önkéntes által segített gyűjtő- és szerelőakció szilveszterig tart, majd a bicikliket a Budapest–Bamako rali indulásával együtt, január 15-én indítják Maliba.

500 biciklit küldünk Afrikába 1

„Jelenleg a szállítással vannak a legnagyobb gondjaink. Az eredetileg tervezett kamionos verzió meghiúsult, most egy belga céggel tárgyalunk arról, hogy a kerékpárokat előbb hajón szállítanánk Szenegálba, majd onnan tovább teherautóval Maliba. Egy másik lehetőség az, hogy támogatóktól szerzett pénzből veszünk egy használt kamiont, és magunk oldjuk meg a szállítást” – magyarázta Fónagy Ádám.

Az elosztásban a kezdeményezés szakmai partnere, az Afrikai-Magyar Egyesület, valamint más külföldi szervezetek segédkeznek majd. „A bringákat Mali északi részén, egy több száz faluból álló régióban tervezzük szétosztani. Valószínűleg elsősorban munkaeszközként fogják használni őket. Szeretnénk például minél több orvost ellátni kerékpárral, és azok a faluk is előnyt élveznek majd, ahol nincsen kút, tehát a bicikliket használhatják vízhordásra” – részletezte az elsősorban fenntartható turizmussal és tudatos utazással foglalkozó alapítvány kurátora.

Felidézte, hogy a tavalyi próbaakció során 16 kerékpárt juttattak el ugyanerre a területre iskolák és árvaházak részére, és a tapasztalat azt mutatta, hogy a gyerekek jó hasznát vették a bringáknak.

500 biciklit küldünk Afrikába 1

„Az egész akció egy korábbi nyugat-afrikai utazásunkból ered, és tulajdonképpen azt a célt szolgálja, hogy megháláljuk azt a sok élményt, amelyben ott részünk volt. Eközben persze hidak, barátságok is kiépülnek a szervezők, a felajánlók és az afrikaiak között. Ezt azzal is segítjük, hogy minden adakozónak küldünk egy fényképet biciklijéről és új tulajdonosáról. Azt is tapasztaljuk, hogy a sufniban porosodó kerékpárok felajánlása önbizalmat ad az adakozóknak, hiszen az itthoni szorult helyezet ellenére is tudtak segíteni olyan embereknek, akik még nagyobb nélkülözésben élnek” – fejtette ki Fónagy Ádám.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik