Nagyvilág

Az űrt védi Amerika és Ausztrália

Az Egyesült Államok és Ausztrália hétfőn aláírt egy megállapodást, amely megerősíti kettejük együttműködését a világűr ellenőrzésének területén.

“Ausztrália és az Egyesült Államok mély aggodalommal figyeli a világűr helyzetét, amely egyre inkább függ tőlünk, egyre terheltebb, és gyakrabban képezi viták tárgyát” – írták a felek az űrvédelemről folytatott megbeszéléseik végén kiadott közleményben.

A két ország egyetértett abban, hogy fontos megelőzni minden olyan tevékenységet, amely problémákhoz, félreértésekhez és bizalmatlansághoz vezethet ebben a kérdésben.

Illetékesek elmondták, hogy az egyezmény lehetővé teszi a déli félteke fölötti térben keringő tárgyak megfigyelését, amelyek között műholdak, űrszemét, és az Észak-Korea által fellőtt ballisztikus rakéták is megtalálhatóak.

Az amerikaiak csak az északi félgömb fölötti területet tudják ellenőrizni, a déliről jóval kevesebb információ áll rendelkezésükre. Ausztrália földrajzi helyzetéből adódóan azonban képes pótolni ezt az űrt.

A felek cáfolták, hogy igaz lenne az a sajtóértesülés, amely szerint Washington új űrfelügyeleti bázist építene Ausztrália nyugati részén. Rámutattak, hogy a jelenlegi megállapodás a már létező támaszpontokon alapul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik