Nagyvilág

Öngyilkos merénylet egy pakisztáni mecsetben

Legalább 61 ember meghalt, és százan megsebesültek, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát Pakisztán északnyugati részén a pénteki imára összegyűlt tömegben.

„Beomlott a fő tetőszerkezet, és többen beszorultak a romok alá” – tette hozzá Gul Dzsamal Han, egy helyi tisztségviselő.

A támadás a Pesavar közelében fekvő Ahurvall falu mecsetjében történt. Darra Adam Hel körzetben, ahol a falu is található, jelenleg katonai offenzíva folyik a szélsőségesek ellen.

Az öngyilkos merénylők általában a biztonsági erők és a kormány épületeit célozzák, de az utóbbi hónapokban egyre gyakoribbá váltak a polgári célpontok elleni akciók. A szunnita szélsőségesek általában a síita és szúfi kegyhelyeket támadják, a mostani esetben azonban egy szunnita mecsetről van szó.

Néhány órával később Suleman Kel településen (mindössze 15 kilométerre az első merénylet helyszínétől) kézigránátokat dobtak egy mecset belsejébe: itt három ember halt meg, 14-en pedig megsebesültek. – Legalább négy kézigránát robbant a mecsetben – mondta egy helyi rendőrtiszt.

Pakisztánban a merényletek többségét az al-Kaidával szövetséges tálibok számlájára írják. Az utóbbi három évben az északnyugat-pakisztáni törzsi területeken rejtőzködő tálibok mintegy 3800 emberrel végeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik