Nagyvilág

Vérfürdő egy kerti partin Mexikóban

Álarcos fegyveresek vérfürdőt rendeztek egy kerti partin az észak-mexikói Juárez városban szombat hajnalban. Legalább tizenöten vesztették életüket, tizenöten pedig megsebesültek - közölték a helyi hatóságok.

Több mint harminc fiatal szórakozott két egymás mellett álló házban. A terepjárókon érkező, sötét egyenruhás támadók betörtek a házakba, és öt percen keresztül válogatás nélkül lőttek a vendégekre. Hét férfi és hat nő a helyszínen meghalt. A sebesültek közül kettő orvosi ellátás közben halt meg. A 15 sebesült közül hét állapota súlyos, így a halottak száma tovább emelkedhet. Az áldozatok közül eddig hetet azonosítottak, életkoruk 16 és 25 év között volt.

Szemtanúk elmondása szerint a támadók is fiatalok voltak, és durva kifejezéseket üvöltöztek, miközben célzás nélkül lőtték a baráti összejövetel résztvevőit. Mivel a helyszínre nem érkezett elegendő számú mentőautó, a sebesültek egy részét a szomszédok saját autóikkal vitték kórházba.

A hatóságok egyelőre csak találgatják a tömegmészárlás lehetséges indítékait. Egy névtelenül nyilatkozó rendőr úgy jellemezte a történteket, hogy a drogkartellek bérgyilkosainak klasszikus forgatókönyve szerint zajlott. Más rendőrök úgy fogalmazta, hogy leszámolásról lehet szó.

Január 31-én kísértetiesen hasonló körülmények között végeztek bérgyilkosok tizenöt fiatallal Juárezben. Ekkor is egy házibuli résztvevőire törtek rá, és mindenkire lőttek, aki csak mozgott. Az ügy kapcsán letartóztatottak elmondásából az derült ki, hogy bűnbandák közötti leszámolás állt a háttérben. Az áldozatok hozzátartozói és több nem kormányzati szervezet viszont azt állítja, hogy a megölt fiataloknak nem volt köze a szervezett bűnözéshez.

Az amerikai-mexikói határon fekvő Juárez a legveszélyesebb mexikói város. A texasi El Pasóval határos Juárezben követik el a legtöbb erőszakos bűncselekményt: csak idén több mint 2300 embert gyilkoltak meg itt, napi átlagban kilencet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik