Nagyvilág

Eredménytelen volt a két Korea tárgyalása

Eredmény nélkül értek véget csütörtökön a szakértői szintű katonai tárgyalások Észak- és Dél-Korea között - jelentette be a szöuli védelmi minisztérium.

Eredmény nélkül értek véget csütörtökön a szakértői szintű katonai tárgyalások Észak- és Dél-Korea között – jelentette be a szöuli védelmi minisztérium.

A dél-koreai küldöttség a tárgyaláson ragaszkodott ahhoz, hogy Phenjan kérjen bocsánatot a Cshonan dél-koreai hadihajó elsüllyesztését. A phenjani küldöttég azonban tagadta, hogy köze lenne a tragédiához, valamint hogy nem tudja elfogadni annak a nemzetközi vizsgálatnak az eredményét, amely Észak-Koreát teszi felelőssé a az ügyben.

Az észak- és dél-koreai katonatisztek találkozója a két országot elválasztó tűzszüneti vonal demilitarizált övezetében, Panmindzsonban zajlik. Utoljára 2008 októberében voltak hasonló tárgyalások a két Korea között. A szakértői tárgyalások néhány órával az után kezdődtek meg, hogy Pak Kil Jon észak-koreai külügyminiszter-helyettes kijelentette az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán, hogy az Egyesült Államoktól eredő fenyegetés miatt Észak-Korea tovább fejleszti nukleáris fegyverzetét.

A két Korea hivatalos kapcsolatai szinte befagytak azóta, hogy Szöul, Washingtonnal egyetértésben azzal vádolta meg Phenjant, hogy a 46 tengerész halálát okozó hajószerencsétlenséget északi torpedótámadás okozta. A vádat Észak következetesen cáfolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik