Nagyvilág

Orosz szakértők vizsgálják a koreai torpedó-incidenst

Dmitrij Medvegyev szakértőket rendelt Dél-Koreába, hogy átnézzék a Cshonan hadihajó elsüllyedéséről készített nemzetközi vizsgálat eredményeit.

A Kreml szerdán kiadott közleményében jelezte, az orosz államfő a dél-koreai vezetők javaslatára úgy döntött, hogy kiválóan képzett szakértőkből álló csoportot küld Dél-Koreába. Az orosz szakemberek áttanulmányozzák és részleteiben is megismerik a vizsgálat eredményeit, valamint az összegyűjtött bizonyítékokat.

Dmitrij Medvegyev rendkívül fontosnak tartja, hogy megállapítsák a hajó pusztulásának pontos okát, valamint annak feltárását, hogy ki viseli a személyes felelősséget a történtekért. Ha a felelőseket azonosították, életbe kell léptetni “a nemzetek közössége által szükségesnek és adekvátnak ítélt intézkedéseket” – mutatott rá az orosz elnöki hivatal.

Medvegyev újfent felszólította az érintett feleket, hogy tanúsítsanak önmérsékletet.

Az 1200 tonnás Cshonan korvett március 26-án felrobbant és elsüllyedt a Sárga-tengeren, nem messze az észak-koreai tengeri határtól. A legénység 58 tagját, köztük a hajó kapitányát sikerült élve kimenteni, 46 matróz azonban odaveszett. Szöul múlt héten hozta nyilvánosságra az incidens körülményeit feltáró nemzetközi vizsgálat eredményét. Eszerint bizonyítottnak látják, hogy a hajót észak-koreai torpedótámadás érte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik