Nagyvilág

Schmitt New Yorkban: a 15 milliós nemzet egységét szolgálja a kormány

Az új kormány már az első napokban olyan döntéseket hozott, amelyek a 15 milliós nemzet egységét szolgálják - mondta New Yorkban Schmitt Pál.

Az államfő a metropolisban és annak környékén élő magyarság képviselőivel tartott találkozóján azt mondta, ilyen döntés volt a magyar állampolgárság megszerzésének megkönnyítése, valamint a trianoni szerződés évfordulójának a nemzeti összetartozás napjává történt nyilvánítása. Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés elfogadott egy nyilatkozatot a magyar nemzet összetartozásáról.

“A legfontosabb a nemzetben való gondolkodás. Nem 10 millióan vagyunk, hanem több mint 15 millióan” – mondta Schmitt Pál. – “Mi sem lehet szebb dolog egy egy hónapja megválasztott köztársasági elnök számára, mint az, hogy amerre csak jár a világon, magyar emberekkel találkozzon.”

Az államfő szerint sokkal erősebbek azok a kapcsok, mint például az anyanyelv és a kultúra, amelyek összekötik a magyarságot, mint azok a dolgok, amelyek elválasztják.

A köztársasági elnök, aki az ENSZ-közgyűlés 65. ülésszakára érkezett New Yorkba, kedden felkeresett egy magyar katolikus, egy református és egy baptista templomot, szerdán pedig találkozott az amerikai Magyar Tudós Társaság tagjaival. A kollégium a találkozó alkalmával felajánlotta ismereteit és tapasztalatát az anyaország támogatására. A New York-i magyar főkonzulátuson a helyi magyarsággal rendezett találkozón Schmitt Pál April Foley volt budapesti amerikai nagykövetnek a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést adományozta, egyebek között azon szerepének az elismeréseként, amelyet a magyar állampolgárok vízumkötelezettségének megszüntetésében játszott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik