Nagyvilág

New Yorkba érkezett Schmitt Pál

New Yorkba érkezett helyi idő szerint vasárnap este Schmitt Pál: a köztársasági elnök részt vesz többek között az ENSZ-közgyűlés ülésszakán.

Az államfő elutazása előtt a Ferihegyi repülőtéren újságíróknak megerősítette: Magyarország megpályázza az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagságát.

Schmitt Pál kifejtette: egyhetes útján részt vesz a millenniumi fejlesztési célokról rendezendő ENSZ-csúcstalálkozón és a világszervezet közgyűlésén. Kedden beszédet mond a csúcstalálkozó plenáris ülésén, pénteken pedig felszólal a közgyűlés általános vitájában.

A köztársasági elnök New York-i látogatása alatt tíz kétoldalú államfői tanácskozást folytat majd le, és a tervek szerint találkozik New Yorkban élő magyarokkal is.

Az ENSZ-csúcstalálkozót a millenniumi fejlesztési célokról hétfőtől szerdáig tartják. A világszervezet tagállamai a 2000-ben elfogadott millenniumi fejlesztési célok keretében többek között elhatározták, hogy 2015-ig többi között felére csökkentik a napi egy dollárnál kevesebből élők és az éhínségtől szenvedők arányát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik