Nagyvilág

Mit tesz Magyarország az ENSZ BT-tagságért?

A magyar államfő átadta New York-ban a magyar törekvéseket tartalmazó dokumentumot.

Schmitt Pál köztársasági elnök New Yorkban kedden az üzbég, majd a macedón államfővel folytatott megbeszélést, amelyeken fontos hangsúlyt kapott Magyarországnak az törekvése, hogy a 2012-2013-as időszakra ismét az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjává válasszák.

A magyar államfő átadta az erre vonatkozó magyar törekvéseket tartalmazó dokumentumot. Ez leszögezi, hogy a magyar kormány síkraszáll a jogállamiság és a hagyományos értékek harmonizálása, a kulturális és a vallási sokszínűség védelme, az emberi jogok tiszteletben tartása és védelme, valamint a női egyenjogúság és a társadalmi kohézió közötti harmónia megteremtése mellett.

Magyarország szorgalmazza, hogy a nemzetközi élet problémáinak orvoslásakor egyaránt vegyék figyelembe a kis, a közepes és a nagy országok érdekeit.A Magyar Köztársaság megerősíti a leszerelés melletti elkötelezettségét, és biztosítja partnereit, hogy továbbra is részt vesz és szerepet vállal a nemzetközi békefenntartó műveletekben.

A dokumentum hangsúlyozza az egészségvédelem, az oktatás és a sport előmozdításának szükségességét és leszögezi, hogy a magyar fejlesztéspolitika továbbra is messzemenőkig szem előtt tartja a fenntarthatóság szempontjait. Magyarország BT-tagként megkülönböztetett figyelemmel viszonyul majd az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez és a zöld gazdaság fejlesztésének kérdéséhez – hangsúlyozza a memorandum.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik