Nagyvilág

Kezdődik a “kokainkirály” pere

Megkezdődött hétfőn a szerb fővárosban a pénzmosással és kábítószer-csempészéssel vádolt, montenegrói származású Darko Saric és társai elleni büntetőper.

A vád szerint a helyi bulvársajtóban csak “kokainkirályként” emlegetett 41 éves férfi irányításával több tonna kokaint csempésztek Dél-Amerikából a Balkán-félsziget érintésével Nyugat-Európába.

Emellett 20 millió eurós pénzmosással vádolják, de a szerb sajtó szerint ez csak a jéghegy csúcsa; Saric és klánja több százmillió eurónyi, kábítószer-eladásból befolyt pénzt moshatott tisztára. Az elmúlt hónapokban Saric és nyolc legközelebbi cinkosa számos vagyontárgyát foglalták le a szerb hatóságok, többek között vajdasági termőföldeket és szállodákat. Tizenegyen ülnek a vádlottak padján; Saric és hat embere szökésben van, ketten pedig védett tanúként vesznek részt az eljárásban.

A vád szerint Saric klánja akarta Európába juttatni azt a 2,1 tonna kokaint, amelyet tavaly októberben foglaltak le Uruguayban a szerb belbiztonsági szolgálat (BIA) és a DEA amerikai kábítószer-ellenes hivatal emberei. Néhány hónappal később további több száz kilogramm kokaint találtak Olaszországban, Pisától nem messze; a gyanú szerint ennek a szállítmánynak az útját is Saric készítette elő.

A maffiafőnök védője a hírhedt belgrádi ügyvéd, Zdenko Tomovic, aki többek között a néhai szerb elnök, Slobodan Milosevic jogi képviseletét is ellátta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik