Nagyvilág

Szükségállapot elrendelésével fenyegetőzik a kirgiz elnök

Roza Otunbayeva kijelentette: amennyiben zavargások törnek ki az októberi parlamenti választáson, rendkívüli állapotot vezet majd be, megakadályozva a voksolást.

Nagyfokú készültségben lesznek a kirgizisztáni biztonsági erők az október 10-én esedékes parlamenti választásokon- mondta Roza Otunbayeva elnök. Az államfő felszólította a résztvevőket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól, ugyanis az ország jövőjét alapjaiban meghatározó választásról lesz szó.

Az alkotmány lehetővé teszi, hogy a legsúlyosabb intézkedéseket foganatosítsam, amennyiben erőszakra kerül sor: ha megkérdőjeleződik az ország egysége, azonnal szükségállapotot fogok elrendelni, és megakadályozom a választásokat-figyelmeztettet Otunbayeva.

Az átmeneti kormánnyal rendelkező, amerikai és orosz katonai állomások által őrzött volt szovjet köztársaságban júniusban etnikai zavargások törtek ki az ország déli részén. Közel 400 ember halt meg a pár nap alatt lezajlott zavargásokban, amikor a többségi kirgizek és a kisebbségi üzbégek összecsaptak, utóbbiak közül több ezren hagyták el az államot.

Kirgizisztán a helyzet normalizálását követően sikeres referendumot tartott az új alkotmány elfogadása kapcsán, amely az ország parlamentáris berendezkedéséről határozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik