Nagyvilág

Két terroristagyanús férfit vettek őrizetbe Amszterdamban

Az amerikai hatóságok kérésére a holland rendőrség "terrortámadás előkészítésének gyanúja miatt" az amszterdami repülőtéren őrizetbe vett két férfit - jelentették helyi idő szerint hétfő este az amerikai tévétársaságok.

A két utas a United Airlines Chicago-Amszterdam járatával érkezett Hollandiába. Feladott csomagjaikban “álbombákat” – folyadékot tartalmazó műanyag palackhoz szigetelőszalaggal rögzített mobiltelefonokat és órákat – szállítottak, amivel a minden bizonnyal a biztonsági rendszert kívánták tesztelni – jelentette az ABC televízió, amerikai hivatalos forrásokra hivatkozva.

Ernst Koelman, a holland főügyész szóvivője megerősítette, hogy amerikai kérésre őrizetbe vettek két személyt, s kijelentette, hogy az ügyükben nyomozás indult.

Az ABC szerint egyikőjük a detroiti illetőségű, jemeni származású Ahmed Muhamed Nasr al Soofi, a másik neve pedig Hasim al Murisi. A két férfit a chicagói O’Hare reptéren annak ellenére felengedték a repülőre, hogy egyikükkel kapcsolatban korábban biztonsági aggályok merültek fel.

Al Soofi az alabamai Birminghamből kezdte meg utazását Amszterdam felé. A birminghami reptér biztonsági személyzete másodszor is átkutatta a férfit annak “vaskos” ruházata miatt. Al Soofinál 7 ezer dollár készpénzt találtak. A férfi feladandó poggyászának átvizsgálásakor találtak egy kanalas gyógyszer üvegéhez rögzített mobiltelefont, valamint további három összeragasztott mobilt, összeragasztott órákat és három nagyobb kést is.

Mivel robbanóanyag nem volt a csomagban, a férfit engedték Chicagóba repülni. Itt al Soofi feladta a poggyászát Washington, majd Dubai és Jemen felé, ám ő maga nem repült el a csomaggal, hanem al Murisi társaságában Amszterdamba vette az irányt.

Amikor kiderült, hogy al Soofi nincs a Washingtonba tartó gépen, a hatóságok – még a felszállás előtt – visszafordították a repülőt és levették róla a poggyászát. Robbanóanyagot az ismételt vizsgálat sem talált.

A két férfit Amszterdamban, az United járatának leszállása után vették őrizetbe a holland hatóságok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik