Nagyvilág

120 ember kapott ammóniamérgezést Alabamában

Ammóniaszivárgás miatt több mint százhúsz ember került kórházba hétfőn az USA-ban, négyet az intenzív osztályon ápolnak.

A Mexikói-öbölhöz vezető, Theodore nevet viselő ipari csatorna mentén számos gyár és vegyi üzem található. Ezek egyikéből, a fagyasztott csirkehús hűtésével és szállításával foglalkozó Millard Refrigerated Services nevű gyárból mintegy 1500-3000 liter ammónia szivárgott ki a szabadba. A gyárban a csirkehús hűtéséhez használják az ammóniát – közölték a helyi hatóságok.

Bár a veszélyre figyelmeztető szirénák azonnal megszólaltak, és a település lakosait arra kérték, hogy csukják be szorosan az ablakokat és ajtókat, valamint állítsák le a légkondicionálókat, sokan belélegezték a maró és mérgező hatású vegyi anyagot.

Nemcsak a gyár alkalmazottjai és Theodore lakosai közül kerültek többen kórházba, hanem a BP olajtársaság fúrótornyának balesete által okozott szennyeződés felszámolásán dolgozó munkások tucatjai is. A BP-nek ugyanis éppen a közelben fekszik az egyik fő komplexuma, amelyet ki is kellett üríteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik