Nagyvilág

Észak-Koreában üdvözölték az amerikai kisfiú “béketervét”

A 13 éves amerikai kisfiú, Jonathan Lee azért utazott az észak-koreai fővárosba, hogy egy gyermekeknek szánt „békeerdő” telepítését javasolja a két Korea határán Kim Dzsong Ilnek.

A fiú végül a kommunista ország diktátorával nem találkozott személyesen, viszont az őt fogadó tisztviselők üdvözölték a javaslatot. Ugyanakkor Phenjanban azt is közölték vele, hogy az ötlet csak akkor valósulhatna meg, ha Észak- és Dél-Korea hivatalosan is aláírják a békeszerződést.

A Koreai-félsziget két állama, illetve szövetségeseik között kirobbant, 1950-től 53-ig tartó konfliktust nem zárta le békeszerződés, a felek csupán tűzszünetet kötöttek. A harcok befejezése óta a két ország határa mentén aknamezők, elektromos kerítések és katonai bázisok emlékeztetnek Phenjan és Szöul feszült kapcsolatára.

A két ország viszonya az utóbbi hónapokban egy elsüllyedt déli hadihajó miatt a szokásosnál is feszültebbé vált, Dél-Korea szerint ugyanis a katasztrófát egy északi torpedó okozta, Észak-Korea viszont elutasította ezt a vádat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik