Nagyvilág

Phenjan elismerte: valóban lefoglalt egy dél-koreai halászhajót

A fedélzeten négy dél-koreai és három kínai személy tartózkodik, Szöul a nemzetközi jogokra hivatkozva kéri a legénység szabadon engedését.

Észak-Korea beismerte: lefoglalt egy orvhalászattal vádolt dél-koreai hajót amiatt, hogy az Phenjan kizárólagos gazdasági zónájában tartózkodott. Korea Központi Hírügynökségének (KCNA) értesülése szerint a hajót augusztus 8-i eltünését követően fogták el, Szöul követeli a legénység haladéktalan szabadon bocsátását. A hírügynökség szerint az illetők bevallották: valóban tiltott kommunista felségterületen tartózkodtak.

Halászhajók lefoglalása nem túl gyakori, ám a két Korea közötti feszültség közepette az eset korántsem meglepő. A fedélzeten négy dél-koreai és három kínai személy tartózkodik, Szöul a nemzetközi jogokra hivatkozva kéri a legénység szabadon engedését, ám Phenjan nem tágít. A vizsgálatok folytatódni fognak-adta hírül a KCNA.

Észak-Korea akciója részben az Amerikai Egyesült Államok és a Dél-Korea feltételezésére adott válaszlépésként értékelhető: a nemzetközi vizsgálatok Phenjant teszik felelőssé egy dél-koreai hadihajó március 26-i elsüllyesztésért, illetve a legénység 46 tagjának haláláért. Az incidenst követően a két Korea kapcsolata jeletősen megromlott. Észak-Korea továbbra is tagadja, hogy közel lett volna az hadihajó megtorpedózásához, és provokációként értékeli az USA és Dél-Korea közös hadgyakorlatait.

Ajánlott link:

Folytatódnak a villongások a két Korea között (Kitekintő)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik