Gazdaság

Észak-Korea adósságának elengedését kérte Magyarországtól

Észak-Korea kifizetetlen adóssága 90 százalékának elengedésére kérte a magyar kormányt - írja a Financial Times.

A vezető gazdasági lap a magyar Nemzetgazdasági Minisztériumra hivatkozva azt írja, Phenjan még 2008-ban, szorult gazdasági helyzete miatt kérte Budapestet tartozása jelentős részének elengedésére.

A lap a magyar kormánytól úgy tudja, a két ország végül abban egyezett meg, hogy Budapest elengedi a tartozás egy részét, és Phenjan a fennmaradó összeget készpénzben törleszti. Magyar tisztviselők ugyanakkor hozzátették, a megállapodás részletei még nem tisztázottak.

Phenjan összesen csaknem 30 millió transzferábilis rubellel tartozik Budapestnek, ez a valuta a KGST tagországaival való kereskedelemben volt használatos. Az 1989 előtt használt fizetési egység átváltási árfolyama egyelőre még nem tisztázott.

A lap nem sokkal azután számolt be az esetről, hogy Észak-Korea a cseh kormánytól is kérte 10 millió dolláros tartozása 95 százalékának leírását. Phenjan Prágának cserébe még azt is felajánlotta, hogy adóssága öt százalékát ginzenggyökerekben fedezné.

A cikk szerint Phenjan “haldokló” gazdasága, illetve a nukleáris programja miatt ellene kivetett nemzetközi kereskedelmi szankciók következtében egyre nehezebben tudja törleszteni adósságait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik