Nagyvilág

ENSZ: alapvető emberi jog az ivóvíz

„Alapvető emberi jogként” ismerte el az ivóvízhez való hozzájutást az a bolíviai határozati javaslat, melyet szerdán fogadott el az ENSZ.

A nemzetközi szervezet sürgeti a létfontosságú víz garantálását az azt nélkülöző 884 millió ember számára. A határozat kimondja továbbá a higiénikus illemhelyekhez való hozzáférés jogát is, hiszen az ürülékkel szennyezett ivóvíz a halálos megbetegedések egyik elsődleges kiváltó oka a világ legszegényebb országaiban.

„Egyértelmű üzenetet kell küldenünk a világnak arról, hogy az ivóvízhez és a higiéniához való hozzáférés alapvető emberi jog, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ez meg is valósuljon” – mondta Bolívia nagykövete Pablo Solón. A határozat arra kéri a világ országait és nemzetközi szervezeteit, hogy biztosítsák a szükséges anyagi forrásokat és műszaki eszközöket az ivóvíz és a higiénikus életmód általános és „gazdaságos” biztosításához.

Az új határozat szerint a nemzeteknek szembetűnően felelősséget kell vállalniuk az emberi jogok „igazságos és egyenlő mértékű” támogatásáért és védelméért, hogy minden egyes ember ugyanannyi figyelemben részesülhessen. A javaslatot 122 tagország támogatta, 41 tartózkodott és egy sem szavazott ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik