Nagyvilág

Pornóbotrány a Pentagonban

Szövetségi vizsgálat igazolta, hogy magas rangú beosztottak töltöttek le gyermekpornográfiával kapcsolatos anyagokat.

A gyerekpornó elérte az amerikai védelmi minisztériumot is; a Pentagon több tucat alkalmazottja az utóbbi években gyerekpornóanyagokat vásárolt és töltött le, többen hivatali számítógépükön tárolták az illegális tartalmakat – írta a The Boston Globe című napilap.

Az ügyben indított szövetségi vizsgálat során kiderült, hogy egyebek mellett a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), a Fejlett Védelmi Kutatások Intézete (DARPA) és a Nemzeti Felderítő Hivatal (NRO) munkatársai – magas szintű biztonsági hozzáférési joggal rendelkező tisztviselők – töltöttek le ilyen anyagokat. Ezek azon ügynökségek közé tartoznak, amelyek a legérzékenyebb adatokat kezelik a hírszerzés és a nemzetbiztonság területén.

A nyomozás 2002-ben kezdődött, az illegális tartalmakat letöltők közül több ellen vádat emeltek, és sok ügy máig nem zárult le.

A nyilvánosságra hozott anyagok nem tartalmaznak pontos adatot arról, hogy összesen hány tisztviselő érintett az ügyben, de a lap értesülése szerint több mint 30 alkalmazottról van szó. Tizenhárom elkövetőre Kaliforniában bukkantak, közülük többen a nyugati part legtitkosabb katonai létesítményeiben dolgoztak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik