Nagyvilág

Továbbra is a Smer a legnépszerűbb szlovák párt

A választások utáni egy hónapban Robert Fico pártja megerősödött.

Továbbra is az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) a legnépszerűbb párt Szlovákiában. Amennyiben július közepén újra parlamenti választásokat tartottak volna, Robert Fico pártja 42 százalékkal az első helyen végzett volna, ami 7,21 százalékkal jobb a júniusban megtartott parlamenti választásokon elért eredménynél.

A júniusi választásokat a Smer ugyan megnyerte 34,79 százalékkal, de miután nem akadt koalíciós partnere, nem tudott kormányt alakítani, és ellenzékbe kellett vonulnia. A választások utáni egy hónapban Robert Fico pártja tehát megerősödött.

A pozsonyi Focus közvélemény-kutató intézet júliusi felmérése szerint minden mai parlamenti párt újra bejutott volna a törvényhozásba. A második helyen a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) végzett volna 14,7 százalékkal, míg a harmadikon a Szabadság és Szolidaritás (SaS) 12,3 százalékkal. Őket követi a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 9, a Híd 7,2 és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 6,2 százalékkal.

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) akárcsak júniusban, most sem sikerült átlépnie a parlamentbe való bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik