Nagyvilág

A szlovák sajtó szerint Orbán nem volt a legjobb házigazda

A szlovák sajtó szerint a magyar miniszterelnök udvariatlanul viselkedett Radicovával.

A magyar sajtó is észrevette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem a legjobb teljesítményt nyújtotta, már a visegrádi négyek kormányfőinek fogadásakor komolyan megsértette a diplomáciai protokoll és az udvariasság szabályait. Személyesen csak a lengyel kormányfőt fogadta, akivel a legjobbak a kapcsolatai. Iveta Radicovát, a miniszterelnökök között az egyetlen nőt, a külügyminisztérium államtitkára, Németh Zsolt fogadta – írja a Sme című liberális napilap szerdán.

Orbán szintén habozott, amikor az újságírók felszólították, hogy fogjon kezet Radicovával, és a leülésnél a széket a miniszterelnök asszonynak (Petr) Necas húzta ki az asztal alól – jegyzi meg a lap.

A szervezőknek felrója, hogy az Orbán-Radicová találkozó után a szlovák kormányfőnek nem biztosítottak helyiséget az újságírókkal való beszélgetésre, s Radicovának a folyosón állva kellett nyilatkoznia. A magyar újságírók sem kaptak tájékoztatást, s a szlovák kollégáktól tudták csak meg, mikor és hol lesz a kétoldalú találkozó.

A visegrádi négyek tegnapi (keddi) tanácskozását követően csak a szlovák kormányfő tartotta fontosnak a sajtót tájékoztatni négyszemközti megbeszéléseiről Orbán Viktorral – mutat rá az Új Szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik