Nagyvilág

Akadozik az orosz-amerikai együttműködés

Oroszország élesen bírálta az amerikai külügyminisztériumnak a demokrácia és a szabadság 2009. évi helyzetéről szóló jelentését, mondván, hogy az nem áll összhangban a kétoldalú együttműködés újraindításának politikájával.

Kedden kiadott reagálásában az orosz külügyminisztérium úgy vélte, hogy az oroszországi helyzet elemzése nem más, mint a demokrácia “eróziójáról” szóló tézisek szokásos gyűjteménye, a jelek szerint az amerikai külügy munkatársai egyelőre nem fogták fel az orosz-amerikai kapcsolatokban bekövetkezett kedvező változásokat.

A Washingtont kettős mérce alkalmazásával vádoló orosz külügy szerint a jelentés tartalma csak ismét megerősíti azt – az egyes országok megítélésének alapjául szolgáló – amerikai elvet, hogy “aki nincs az Egyesült Államokkal, az nem demokrata”. “A demokráciához vezető utat, pontosabban a demokráciai fejlődés irányát nem az amerikai külügyminisztérium jelöli ki, hanem az adott ország népe” – hangsúlyozta a minisztérium, rámutatva arra is, hogy az amerikai kormányzatnak az oroszokat támogató bizonyos “jótettei” a belügyekbe való beavatkozással határosak.

Az emberi jogok kapcsán Moszkva leszögezte: kész a párbeszédre, de nem kér az erkölcsi prédikációkból és a kioktatásból a téren, hogy miként kellene a “valós demokráciát” kiépíteni. Az orosz diplomaták azt tanácsolják az Egyesült Államoknak, hogy inkább foglakozzon részletesebben a saját problémáival az emberi jogok tiszteletben tartását illetően.

Ugyanakkor a külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy nagyra értékeli az Egyesült Államokkal kiépített jó kapcsolatokat. Úgy véli, hogy ideje a múlttól eltávolodni, és az együttműködés új jellegének megfelelően cselekedni. Rámutatva, hogy egyes kérdésekben a jövőben is el fog térni egymástól a két ország véleménye, fontosnak nevezte, hogy a viták ne legyenek a politikai konjunktúra tárgyai.

Májusban közzétett jelentésében az amerikai külügyminisztérium úgy vélekedett, hogy az orosz kormány akadályozza a civil társadalom és a független média tevékenységét. A politikai aktivitás viszonylag alacsony az országban, a közvéleményben gyakorlatilag nincs igény és törekvés arra, hogy elszámoltassa a kormányt tevékenységéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik