Nagyvilág

Lecserélték az ausztrál miniszterelnököt

Ausztrália kormányzó pártja új miniszterelnököt jelölt ki Kevin Rudd helyébe; az ősszel esedékes parlamenti választásig Julia Gillard fogja vezetni a kormányt.

Hírügynökségi jelentések szerint a kormányzó Munkáspárt törvényhozói egyhangúlag támogatták Julia Gillard miniszterelnök-helyettes kinevezését kormányfőnek.

Rudd nem is próbálkozott a tisztség megtartásával, tudván, hogy visszaesett a párton belüli támogatottsága. Percekkel a pártgyűlés előtt mondott le.

Gillard volt az egyetlen jelölt a kormány élére. Miniszterelnökké választása csupán formalitásnak számít, mivel a kormányzó Munkáspárt kényelmes többséggel rendelkezik a törvényhozásban.

A töretlen népszerűség egészen ez év áprilisáig tartott, amikor is a kormány hibák sorozatát vétette, egyebek mellett azzal, hogy a parlamenti támogatás híján ad acta tette a legnagyobb levegőszennyező vállalatok megsarcolására vonatkozó terveket. A kormánypárt népszerűsége április óta zuhanórepülésben volt, ezért a párttagok fellázadtak a miniszterelnök ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik