Nagyvilág

Megölték az al-Kaida harmadik emberét

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet kedden bejelentette afganisztáni parancsnokának halálát.

Az egyiptomi születésű Musztafa Abu al-Jazid – aki az Oszama bin Laden vezette terrorszervezet egyik alapítója is volt – Afganisztánban halt meg – közölte az iszlamista honlapokat figyelő SITE amerikai központ. Jazid 2007 óta irányította az al-Kaida afganisztáni szervezetét.

A SITE szerint a megfigyelt honlap nem részletezte Jazid halálának körülményeit, de az al-Kaida bejelentette azt is, hogy az al-Kaida harmadik emberének és az afganisztáni „műveletek” főnökének felesége, három leánya, unokája és más férfiak, nők és gyermekek is életüket vesztették. Szakértők feltételezik, hogy rakétatámadás végzett velük.

Jazid 2007 óta irányította az al-Kaida afganisztáni szervezetét. Az Al-Kaida egyik alapítója volt, s egy időben a szervezet vezetőjének, Oszama bin Ladennek a pénztárnoka. Azok közé tartozott, akiknek a számláját zárolták az Egyesült Államokban a szeptember 11-i terrortámadások után. Az FBI adatai szerint Abu al-Jazid utalt át pénzt Dubai-on keresztül azoknak a gépeltérítőknek, akik a New York-i ikertornyoknak és Washingtonban a Pentagonnak vezették a repülőgépeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik