Nagyvilág

Minden ország megdöbbent

Azonnali "hiteles és független" vizsgálatot követelt hétfőn az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet Izraeltől a Gázai övezetbe tartó nemzetközi segélyflottillát ért izraeli támadással kapcsolatban. Szinte minden ország megdöbbent a történtek miatt, több helyen tüntettek Izrael ellen. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa összeült.

New Yorkban összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT), amit Törökország kezdeményezett a gázai övezetbe tartó segélyflottillát ért izraeli támadás ügyében. “A nemzetközi vizeken történtek erőteljes elítélését akarjuk, továbbá ennek nemzetközi kivizsgálását” – hangoztatta nyilatkozatában Jahía Mahmasszani, az Arab Liga állandó ENSZ megfigyelője az ülés előtt.

Egy névtelenségéhez ragaszkodó nyugati diplomata elmondta, hogy lehetséges, hogy a 15 tagú BT támogatni fogja Ban Ki Mun ENSZ főtitkár felhívását az incidens nemzetközi kivizsgálására. “Nem világos, mi lesz az ülés eredménye. Természetesen vannak nézetellentétek, amikor az izraeli-palesztin viszony kerül terítékre” – nyilatkozta a diplomata.

Ríjad Manszúr, a palesztin állandó ENSZ megfigyelő Izrael elítélését várta a BT üléstől. “Izraelnek fel kell oldania a népünk elleni gázai zárlatot” – fűzte hozzá.

A jogvédők vizsgálatot követelnek

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberjogi szervezet követelte a palesztin terület izraeli blokádjának feloldását. “Úgy tűnik, hogy az izraeli erők nyilvánvalóan túlzott mértékű erőt alkalmaztak” – olvasható a szervezet londoni székhelyén kiadott közleményben, amelyet Malcolm Smart, az AI közel-keleti és észak-afrikai részlegének vezetője írt alá.

A szervezet első lépésként követeli Izraeltől, hogy azonnal hozza nyilvánosságra a bevetési parancsot, amelynek birtokában az izraeli kommandó megtámadta a flotillát. “A hajókon tartózkodó aktivisták egyértelműen közölték, hogy legfőbb céljuk tiltakozni a folyamatos izraeli blokád ellen, amely tulajdonképpen kollektív büntetés, emiatt sérti a nemzetközi jogot” – tette hozzá Smart.

Németország megdöbbent

Mélységes megdöbbenésének adott hangot Németország hétfőn a Gázai övezetbe segélyrakományt szállító flottilla elleni izraeli támadás miatt. Angela Merkel kancellár mind Benjamin Netanjahu izraeli, mind pedig Recep Tayyip Erdogan török kormányfőt a történtek haladéktalan kivizsgálására és annak megakadályozására szólította fel, hogy a konfliktus tovább szélesedjen.

Merkel nyomatékosan felvetette annak szükségességét, hogy a vizsgálatba nemzetközi megfigyelőket is vonjanak be. A radikális palesztin szervezetet, a Hamaszt felszólította Izrael állam létezési jogának elismerésére, ugyanakkor Izraelt minden “önvédelmi” lépése kapcsán figyelmeztette az arányosság elvének tiszteletben tartására. A kancellár úgy értékelte: a történtek még inkább megerősítik, hogy elengedhetetlenül szükség van a közel-keleti békefolyamat továbbvitelére.

Előzőleg Guido Westerwelle német külügyminiszter telefonon hívta fel izraeli kollégáját, Avigdor Libermant, akitől azonnali, átfogó és pártatlan vizsgálatot követelt. A külügyminiszter szerint ez egyaránt vonatkozik a támadás körülményeire, továbbá azokra az állításokra is, hogy a flottilla fegyvert is szállított volna. Westerwelle közölte, hogy a fedélzeten tartózkodók között hat német állampolgár – közöttük két ellenzéki parlamenti képviselő – is volt. Sorsuk egyelőre ismeretlen. A külügyminiszter felszólította Izraelt, hogy szüntesse be a Gázai övezet blokádját.

Peking, Moszkva és London is elítélte a támadást

“Megdöbbentett bennünket a súlyos áldozatokkal járó izraeli támadás és elítéljük azt” – áll Ma Csao-hszü (Ma Zhaoxu) közleményében, amelyhez a Hszinhua hírügynökség tájékoztatásul hozzáteszi, hogy az izraeli erők meg akarták akadályozni, hogy a konvoj Gázába jusson, s eközben megöltek legalább 10 embert és több mint 30-at – köztük török aktivistákat – megsebesítettek. “Kína figyelmeztette Izraelt, hogy komolyan hajtsa végre az ENSZ Biztonsági Tanács határozatait és javítson a gázai humanitárius helyzeten” – állapította meg Ma.

Az orosz külügyminisztérium közleményében a nemzetközi jog “agresszív megsértésének” nevezte a civilek elleni, minden jogi alapot nélkülöző izraeli támadást, és az eset tisztázására szólított fel.

A közel-keleti kvartettet képviselő Tony Blair is megrökönyödését fejezte ki a “tragikus emberi veszteségeket” követelő művelettel kapcsolatban. Blair szerint egy jobb megoldásra van szükség, amely segítségével egyszerre tudják segíteni a Gázai övezet lakóit, közben azonban elkerülik a helyzet nehézségéből fakadó veszélyeket és tragédiákat. William Hague brit külügyminiszter is sajnálkozását fejezte ki az elveszett emberéletek miatt, és felszólította Izraelt, hogy nemzetközi kötelességeit tiszteletben tartva járjon el.

Az USA és az EU vizsgálatot sürget

A washingtoni Fehér Ház a Gázai övezetbe tartó önkéntes segélyflottilla és az izraeli haditengerészet közötti összecsapás körülményeinek megismerésén munkálkodik – közölte hétfőn William Burton fehér házi szóvivő.

Vizsgálatot sürgetett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és az Európai Unió is. “Létfontosságú, hogy teljes vizsgálatot folytassanak le annak megállapítására, pontosan hogyan történt a vérontás. Úgy vélem, Izraelnek sürgősen teljes magyarázatot kell adnia” – szögezte le a világszervezet főtitkára az ugandai fővárosban, Kampalában tartott sajtóértekezletén.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője telefonon beszélt Avigdor Liberman izraeli külügyminiszterrel, és szintén vizsgálatot követelt az incidens ügyében. Hétfő délután Brüsszelben a 27 EU-tagország nagykövetei rendkívüli tanácskozáson vitatják meg a hétfő hajnalban történteket – jelentette be az Európai Bizottság.

A Vatikán “fájdalmát és aggodalmát” fejezte ki a felesleges emberveszteségek miatt – közölte. “Ahogyan a világ jól tudja, a Szentszék mindig ellenezte az erőszak alkalmazását, bármely fél tegye is, bármilyen okkal, mert megnehezíti a békés megoldások keresését, pedig ezek jelentenek egyedül hosszú távú megoldást” – mondta Federico Lombardi szóvivő. Hozzátette: a pápa, aki a napokban utazik a közel-keleti térségbe, nem mulasztja el ismételten elmondani békeüzenetét. (XVI. Benedek június 4. és 6. között látogat Ciprusra.)

Nicolas Sarkozy francia elnök elítélte az aránytalan erőalkalmazást, és vizsgálatot követelt a flottilla elleni támadás ügyében – tudatta közleményben az Elysée-palota. Párizsban a külügyminisztériumba kérették Daniel Shek izraeli nagykövetet, aki az RTL tv-adóban önvédelemre való hivatkozással indokolta a végzetes katonai akciót, aláhúzva, hogy egy békeflottán nincs helye pisztolyoknak és késeknek, “amivel az izraeli katonákat fogadták”. “Amennyiben a katonák élete veszélyben forog – mint ahogy ez volt a helyzet – normális és nemzetközileg elfogadott az önvédelemre való jog” – mondta. Izrael háborúban áll – fűzte hozzá, és elutasította, hogy országa felelősséggel tartozna az áldozatokért.

Tüntetők és ellentüntetők

Több száz ember tüntetett hétfőn este a koppenhágai izraeli nagykövetség közelében az önkéntes flottilla megtámadása ellen tiltakozva, valamint a Gázai övezet blokádjának feloldását követelve. A szervezők szerint 600, a rendőrség szerint 300 békés tüntető gyűlt össze, hogy a palesztinokat támogatásáról biztosítsa . A tiltakozók palesztin és török zászlókat lengetve, “Szabadítsátok fel Palesztinát!” és “Bojkottáljuk Izraelt!” feliratú táblákat a magasba tartva hallgatták a baloldali politikusok beszédeit. “Nem tudom, hogy a Lego és az inkubátor mióta jelent biztonsági kockázatot Izrael számára, márpedig ezeket is visszautasították” – mondta Kamal Kuresi orvos és politikus.

Hétfőn Athénban is tüntettek az izraeli nagykövetség előtt, itt már összecsapások is voltak. A görög rendőrség könnygázt vetett be egy 100 fős randalírozó csoport szétoszlatásához. Összesen mintegy 2500 ember tiltakozott a diplomáciai képviselet előtt. Más görög városokban is az utcára vonultak az emberek. A támadás miatt Görögország megszakította az izraeli és a görög légierő kedd óta tartó közös hadgyakorlatát. Evangélosz Venizelosz görög nemzetvédelmi miniszter utasította a légierő vezérkarát a Krétán zajló hadgyakorlat beszüntetésére.

Párizsban is tüntettek: rendőrségi becslések szerint mintegy 1200 ember vonult az izraeli követség elé. Néhány demonstráló fekete-fehér palesztin kendőbe burkolózva kővel dobálta a rendőröket. A biztonsági erők válaszul könnygázt és paprikasprayt vetettek be. Néhány tiszt gumibottal verte vissza a tömeget. Mintegy 15 fiatal zsidó ellentüntető is megjelent, a rendőri erők a palesztinpárti és a zsidó demonstrálók kisebb összetűzései miatt léptek fel keményebben. Franciaország ad otthont a legnagyobb muszlim és zsidó közösségnek Nyugat-Európában.

Becslések szerint mintegy 500 ember vonult az izraeli követség elé Brüsszelben. A tüntetők az Arab Liga európai szárnyának felhívására válaszolva tiltakoztak a gázai övezeti blokád és az izraeli katonai akció ellen.

Olvasói sztorik