Nagyvilág

Bugárnak így nem kell magyar állampolgárság

A szlovákiai magyar politikus szerint hiba volt, hogy a Fidesz bedobta az ügyet.

Nem támadható jogilag a szlovák állampolgársági törvény módosítása – nyilatkozta Bugár Béla, a Most-Híd szlovákiai magyar párt elnöke az FN.hu-nak. A politikus szerint egy 2007-es uniós egyezmény – melyet Magyarország és Szlovákia is aláírt – kimondja: elvehető az állampolgárság attól, aki önként egy másikért folyamodik, és Pozsony ezt használta ki.

Hozzátette: a szlovák választási kampány miatt hiba volt, hogy a Fidesz bedobta ezt az ügyet, de szerinte mindkét ország kormányzó erői felelőtlenek voltak. Bugár kijelentette: a leendő magyar kormány eddig nem állt velük szóba, Martonyi János például azt mondta, csak a szlovákiai választások után ülne tárgyalóasztalhoz.

Bugár állítása szerint a szlovákiai magyarok félnek az új törvénytől: aki eddig gondolkodott rajta, hogy felvegye a magyar állampolgárságot, az most megijedt a szlovákok hisztérikus reakciójától. Sokan tartanak attól, hogy hontalanná válnának vagy kiszorulnának a szociális rendszerből.

Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi körülmények között ő maga felveszi-e a magyar állampolgárságot, Bugár egyértelmű nemmel felelt: „A parlamentbe pályázó képviselőjelöltként a saját választóimat csapnám be, ha felvenném a magyar állampolgárságot és azonmód elveszteném a mandátumomat” – mondta a politikus.

Ajánlott link:

Bugárnak így nem kell a magyar állampolgárság (FN.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik