Nagyvilág

Kettős állampolgárság: óvatosságra int az EBESZ-főbiztos

Állampolgárságot tömeges méretekben garantálni destabilizáló hatású lehet, és nem szabad támogatni.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségekkel foglalkozó főbiztosa óvatosságra int az olyan lépéseket illetően, amikor egy állam a vele szomszédos állambeli polgárok meghatározott – jelentős számban ott lakó – csoportjának biztosítja az állampolgárság lehetőségét. “Óvtam az államokat attól, hogy pusztán etnikai, nemzeti, nyelvi, kulturális vagy vallási kötelékek alapján állampolgárságot adjanak, és azt szorgalmaztam, hogy a maguk teljességében mérlegeljék az állampolgárság megadásának következményeit. Különösen igaz ez akkor, amikor egy szomszédos államban lényeges számban élő lakosoknak biztosítanak állampolgárságot” – hangsúlyozta a főbiztos.

Vollebaek kedd este Hágában találkozott Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel a magyar állampolgársági törvény módosítása ügyében. A találkozó után újságíróknak nyilatkozva kétoldalú konzultációkra ösztönözte Szlovákiát és Magyarországot. A főbiztos leszögezte, hogy az állampolgárság megadása csak “tömeges méretek” esetén jelenthet biztonsági kockázatot.

Emlékeztetett arra, hogy az állampolgárság megadása általános értelmezésben az egyes államok dolga. Hozzátette, hogy a jószomszédság és a nemzetek közti baráti viszony alapelveit is figyelembe kell venni, amikor más ország állampolgárait érintő politikai döntések születnek. Azt mondta, hogy ilyen típusú döntéseknél az egyes államoknak figyelemmel kell lenniük az állampolgárság megadásának következményeire, mert ha más országok lakóira terjesztik ki joggyakorlatukat, az feszültséget teremthet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik