Nagyvilág

Szlovákia elégedetlen a Fidesszel

Külön bizottság dönt a kettős állampolgársággal kapcsolatos szlovák válaszlépésekről Pozsonyban, ám hogy ez mivel jár majd, nem tért ki Peter Weiss lapunknak adott interjújában. A Szlovák Köztársaság budapesti nagykövete elégedetlen a Fidesszel, és szerinte nem jó tendencia, hogy a magyar parlamentben ülő politikusok még mindig úgy tekintenek a trianoni döntésre, mint amit korrigálni kell.

A kettős állampolgárság javaslata semmilyen formában nem támogatható Szlovákia számára?

Rendkívül kényes témáról van szó, a javaslat sérti a szlovák-magyar alapszerződést, a szlovák-magyar jószomszédi viszonyt, az uniós elveket, csakúgy, mint az EBESZ kisebbségi főbiztos ajánlásait. Meg kell említenem, hogy a Fidesz-kormány hasonlóképpen viselkedett 2001-ben, amikor a státusz törvényt a magyar parlament elé terjesztette anélkül, hogy erről konzultált volna a szlovák kormánnyal, amelyben akkor ráadásul még szlovákiai magyar képviselők is voltak. Nagyon sajnálom, hogy a Fidesz vezetősége nem vonta le a tanulságot ebből az esetből, amikor a Velencei Bizottság egyértelműen megállapította, hogy hasonló állampolgársági egyezményekről az illető ország bevonásával kell dönteni. Sajnálattal vettük tudomásul azt is, hogy a Fidesz visszautasította a baráti légkörben való konzultáció lehetőségét és az értelmes párbeszédet a kettős állampolgárságról.

Amennyiben a magyar parlament elfogadja a javaslatot, Szlovákia milyen válaszlépéseket tesz?

Nem akarok spekulációkba bocsátkozni, mert nem voltam jelen a szlovák rendkívüli kormányülésén, de annyit elmondhatok, hogy a szlovák válaszlépés összhangban lesz az Európa Tanács állampolgárságról szóló egyezményével. A szlovák kormánynak ugyanúgy szuverén joga van az állampolgáraival kapcsolatban döntést hozni, mint a magyar kormánynak.

Elképzelhető, hogy szankciókat vezetnek be a felvidéki magyarokkal szemben?

A lehetséges válaszlépésekről Robert Ficónak és Orbán Viktornak kell konzultálnia. Két nappal ezelőtt a szlovák kormányfő meghívását tolmácsoltam Orbán Viktornak, de mind a mai napig nem kaptam választ rá.

Elképzelhető, hogy a magyar állampolgárságot igénylőktől megvonják a szlovák állampolgárságot?

Ezzel kapcsolatban nem akarok találgatni, nem vagyok tagja annak a bizottságnak, amely a válaszlépéseket készíti elő.

Mi lehet a két ország közti feszült viszony megoldása?

A jelenlegi szituáció egyértelműen a Fidesz egyoldalú lépésének köszönhető. A magyar parlamenti ülésen elhangzottakat hallgatva nem kétséges, hogy a magyarok szisztematikusan elégedetlenségüket fejezik ki a trianoni döntés a világháborús területi veszteségek miatt. A felszólalásokból világosan látszik, hogy a magyarok úgy tekintenek Trianonra, mint amit korrigálni kell és az európai építkezéssel kapcsolatos elégedetlen hangokat is lehetett hallani. Nem jó tendencia ezt kritizálni akkor, amikor olyan országokkal vagyunk körülvéve, akik szintén szenvedtek a világháborútól és lenne miről panaszkodniuk.

Milyen gesztusokat, lépéseket vár a megalakuló új magyar kormánytól?

Őszinte leszek, elégedetlen vagyok. A szlovák külkapcsolatok vezetője, a külügyminiszter rengeteg jelzést küldött arról, hogy elkötelezettek vagyunk az új magyar kormánnyal egy jó kapcsolat kialakításában. Ez a szomszédsági viszony az EU és a NATO-tagságunk alapján közös érdekünk. Felsorolni is sok lenne, hogy az unión belül mennyi közös ügyünk van és volt a múltban. Kapcsolataink 95 százalékban kiválóak voltak és csak 5 százalékban konfliktussal terheltek. Az idő telik és mindannyiunk érdeke, hogy olyan projektekkel foglalkozzunk, amelyek a szlovák-magyar jó kapcsolatok érdekét szolgálják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik