Nagyvilág

A szerb és a horvát elnök a népirtási vádak kölcsönös visszavonását szorgalmazza

A szerbiai Monostorszegen (Backi Monostor) találkozott Boris Tadic szerb, és Ivo Josipovic horvát államfő.

A két államfő kész személyesen hozzájárulni ahhoz, hogy a két ország visszavonja a másikkal szemben a hágai Nemzetközi Bírósághoz benyújtott, népirtásra vonatkozó keresetét – hangzott el a találkozón.

Ivo Josipovic elnöki minőségben először járt hivatalos látogatáson Szerbiában. Előzőleg a két elnök és Sólyom László magyar államfő Pécsett hármas találkozót bonyolított le.

Horvátország 1999-ben perelte be az akkori Jugoszláv Szövetségi Köztársaságot (ennek jogutódja Szerbia), azt állítva, hogy Belgrád az 1991-95-ös szerb-horvát háború idején népirtást követett el. Szerbia a múlt évben ellenkeresettel élt, és hasonló bűnökkel vádolta meg Horvátországot.

A keresetek visszavonása – mint azt a találkozón is megállapították – a két ország kormányaira tartozik.

Boris Tadic a megbeszélés után kijelentette, hogy országa álláspontja szerint semmilyen bűn nem maradhat felderítetlen, minden elkövetőnek bűnhődnie kell. Reményét fejezte ki, hogy néhány éven belül Szerbiában és Horvátországban olyan tankönyvek lesznek forgalomban, amelyek egyformán értékelik a múlt eseményeit.

Ivo Josipovic szerint csak akkor van értelme a Nemzetközi Bírósághoz fordulni, ha a vitás kérdésre másképp nem lehet megoldást találni. A szerb és a horvát kormány felelőssége, hogy ezt az ügyet mindkét országot kielégítő módon megoldják – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik