Nagyvilág

Karadzic: muszlim terror sújtotta a szerbeket

A népirtással és háborús bűntettekkel vádolt egykori boszniai szerb vezető szerint a boszniai háború a szerbek elleni, államilag támogatott muszlim terror miatt robbant ki.

Karadzic ma mondja el védőbeszédét a Hágai Nemzetközi Bíróságon tegnap kezdődött perében, amelyben az 1992–95-ig tartó boszniai háborúban elkövetett háborús bűntettekkel vádolják. A volt szerb politikus beszédében azt állította, hogy a konfliktust megelőző politikai válságban a hozzá hasonló szerbek lettek a Jugoszláviától elszakadni kívánó boszniai muszlim vezetők célpontjai, és a hozzá hasonló szerb vezetők csak meg akarták védeni saját népüket az állami terrortól. Karadzic várhatóan a mai nap folyamán beszél majd az 1995-ös srebrenicai mészárlásról is, amelyben több mint nyolcezer boszniai muszlimot végzett ki a Szerb Köztársasági Hadsereg.

Az egykori szerb vezető továbbá azzal is megvádolta a boszniai muszlim csapatokat, hogy saját embereiket gyilkolták Szarajevóban annak érdekében, hogy kiprovokálják a NATO beavatkozását. Karadzic emellett mítosznak nevezte Szarajevó ostromát, amely szerinte csak azt a célt szolgálta, hogy a nyugati erők a boszniai muszlimok oldalán lépjenek be a háborúba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik