Nagyvilág

Brown és Merkel támogatja az Irán elleni szankciókat

Gordon Brown brit miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár határozottan támogatja az Irán elleni szankciókat - közölte a brit miniszterelnöki hivatal szóvivője a két politikus találkozója után.

Brown és Merkel csütörtökön a London melletti Chequersben találkozott, ahol az iráni atomprogramról, a nemzetközi gazdasági válságról és a globális felmelegedésről tárgyaltak.

“Ami Iránt illeti, a két vezető határozott támogatásáról biztosította a szankciókat, és hangsúlyozták: folytatni kell a tárgyalásokat a nemzetközi partnerekkel a kérdésben” – közölte a szóvivő közleményében.

Barack Obama amerikai és Nicolas Sarkozy francia elnök a hét elején szintén állást foglalt az iráni atomprogram miatti határozott fellépés mellett.

A találkozó után Angela Merkel átvette a brit tudományos akadémia szerepét betöltő Királyi Társaság II. Károly Király Érdemérmét. A kancellár, aki a fizikai tudományok doktora, és tudományos területen dolgozott, mielőtt politikusi pályára lépett, elmondta: megtisztelve érzi magát, hogy harmadikként átvehette a kitüntetést.

Az 1997-ben alapított kitüntetést kizárólag olyan külföldi állam- és kormányfőknek adományozzák, akik jelentősen hozzájárultak a tudományos kutatás fejlesztéséhez országukban. Előző díjazottjai Akihito japán császár (1998) és Abdul Kalam volt indiai elnök (2007) voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik