Nagyvilág

Görögország dollárkötvényt tervez

Görögország hamarosan dollárkötvénnyel jelentkezik a nemzetközi hitelpiacon - jelentette be szerdán a nemzeti adósságkezelő, a PDMA.

A PDMA vezetője – részletek ismertetése nélkül – elmondta: április végén, május elején bocsátják ki a dollárkötvényt, amelyet roadshow-n népszerűsítenek.

Újabb 5 milliárd euró forráshoz jutott kötvénykibocsátással az adósságválsággal küzdő görög kormány: a hétfőn zárult aukción a három héttel korábbinál kisebb volt az érdeklődés és magasabb kockázati felárral keltek el az állampapírok.

A hétéves lejáratú eurókötvényre a kibocsátást szervező bankok beszámolói szerint nagyjából 7 milliárd euró értékben érkeztek ajánlatok, ami alig feleannyi, mint a március eleji kötvénykibocsátáskor regisztrált 16 milliárd. Az érdeklődők számát tekintve is szerényebb a siker; nagyjából 175 intézményi befektető tett ajánlatot, míg három héttel korábban 400.

Az államkötvény felára 310 bázispont volt az irányadó eurókamatcsere-hozam (mid-swaps) felett, ami 5,9 százalékos éves hozamot jelent. A március elején kibocsátott, 10 éves lejáratú kötvény 300 bázispontos felárral kelt el.

A görög pénzügyminiszter szerint a hozamok akkor csökkennek majd, ha venni tudják az április-májusi akadályokat, és akkor is csak fokozatosan. A tavaszi hónapokban összesen 22 milliárd euró görög államadósság jár le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik