Nagyvilág

Hollandia rábólintott Izland EU-csatlakozására

Hollandia nem fogja megakadályozni Izland EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdését.

Ezt Maxime Verhagen holland külügyminiszter mondta csütörtökön az ANP holland hírügynökség jelentése szerint. Verhagen két hete még azt hangsúlyozta, hogy kormánya figyelembe veszi majd a kártalanítási megállapodással, az Icesave-vel kapcsolatos tárgyalások eredményét, amikor dönt arról, megkezdődhetnek-e a tárgyalások Izland EU-csatlakozásáról. Izland tavaly nyújtotta be felvételi kérelmét, s az EU-bizottság februárban javasolta is a csatlakozási tárgyalások megkezdését. Hollandia azonban – mint EU-tagország – adott esetben megakadályozhatja az izlandi csatlakozást.

Az izlandi parlament által jóváhagyott Icesave-törvény annak a 3,9 milliárd eurónak a visszafizetéséről szól, amelyet korábban London és Hága adott arra, hogy kártalanítani lehessen a bankcsőd miatt veszteségeket szenvedett brit és holland bankbetéteseket. Nagy-Britannia és Hollandia lényegében meghitelezte Izlandnak az Icesave-betétek garantálásához szükséges összeget, Izland pedig cserébe törvényben garantálta a brit-holland hitel visszafizetését.

A törvény ellenzői brit-holland diktátumnak tartották a megállapodást, s azt mondták: annak végrehajtása túl súlyos terheket rakna a világgazdasági válság miatt amúgy is nehéz helyzetbe került izlandiakra. Ez utóbbiak végül két hete egy népszavazáson hatalmas többséggel elutasították a törvényt. Most hétfőn a hágai pénzügyminisztérium jelezte: holland és brit részről készek felújítani a tárgyalásokat Izlanddal a visszafizetési megállapodásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik