Nagyvilág

Putyin megerősíti az orosz légierőt

Az orosz légierőnél tíz éven belül 1500 új repülőgépet és helikoptert, továbbá mintegy 200 rakétakomplexumot állítanak hadrendbe - jelentette be hétfőn Vlagyimir Putyin orosz kormányfő.

Putyin a Szuhoj repülőgépgyárban, a hadiipar kérdéseiről tartott értekezleten kifejtette: az új gépek hadrendbe állításával a légierő gépeinek 80, a légelhárítás rakétakomplexumainak 75 százaléka lesz majd korszerű.

Putyin szerint az orosz katonai repülőgépekre nagy kereslet van a világban: a haditechnikai export 51 százalékát ezek, további 9 százalékát légelhárítási fegyverek teszik ki.

A miniszterelnök kijelentette: nem kételkedik abban, hogy az ötödik generációs vadászgép a tervezett határidőre elkészül, s hozzá kell látni egy új, nagy hatósugarú, hadászati bombázó kifejlesztéséhez is.

Putyin szerint a válság kezdete óta 93 milliárd rubellel támogatta az állam a hadiipari komplexum vállalatait, és további 54 milliárd rubel hitelre vállalt garanciát. Ennek nyomán, más ágazatoktól eltérően, nem csökkent, hanem 7 százalékkal nőtt a termelés.

Végül arról beszélt, hogy mintegy 240 vállalatot és céget törölnek a stratégiai üzemek listájáról, amelyen ezután mintegy 200 cég marad. Mint mondta, a kormány előkészítette már az erre vonatkozó elnöki rendeletet.

A cél az, hogy megkönnyítsék a listáról törlendő cégek további sorsáról szóló döntéseket, például azt, hogy megfelelő beruházásokhoz jussanak, holdingokba vonják be ezeket, vagy átadják a föderációt alkotó szubjektumoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik