Nagyvilág

Világbank: nem valószínű az újabb esés

A Világbank elnöke szerint továbbra is bizonytalanság érezhető a világgazdaságban a recesszió utáni felépülésben, a kockázatok nem múltak el, de nem valószínű, hogy "W alakú recesszió" következik be.

“A világgazdaságnak már nem kell szakadékba nézni, de még semmi esetre sem jutottunk túl a nehéz időszakon” – fogalmazott Robert Zoellick pénteken az úgynevezett Bretton Woods Bizottság nevű pártfüggetlen szakértői szervezet washingtoni ülésén.

“Nem tartom valószínűnek a W alakú (recessziót), de a felépülés üteme meglehetősen bizonytalan lesz” – mondta. (A W alakú vagy dupla süllyedésű recesszió olyan válságot jelent, amikor a recessziós visszaesést rövid idejű növekedés, majd újabb, gyors zuhanás követi.)

Zoellick szerint a gazdaságok rendbejövetelét rejtett veszélyek kísérik. Kiemelte, hogy a szuverén hitelkockázatok átárazása kihívást jelenthet 2010-ben. Megjegyezte, hogy ez utóbbi probléma túlmutat Görögországon, és az Egyesült Államok esetében a szövetségi államoknak és az önkormányzatoknak is kezelniük kell majd. Véleménye szerint a gondok átgyűrűzhetnek más hitelpiacokra, például a vállalati hitelek piacára is.

A Világbank januárban figyelmeztetett: jövőre, a gazdasági ösztönző programok visszavonásával lassú növekedési periódus következhet. A pénzintézet a világgazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését 2,7 százalékról 2 százalékra módosította, a 2011-es várakozást viszont változatlanul, 3,2 százalékon hagyta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik