Nagyvilág

Szabadon engedte Korea amerikai túszát

Az észak-koreai hatóságok szabadon engedték szombaton Robert Park koreai származású amerikai misszionáriust, aki decemberben illegálisan lépett be az országba.

Park már meg is érkezett Kínába – jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

Az amerikai diplomácia már pénteken közölte, hogy a férfit szabadon fogják engedni, de ennek érdekében – állításuk szerint – semmilyen tárgyalás nem folyt Washington és Phenjan között.

Park saját bevallása szerint azért ment Észak-Koreába a befagyott Tumen határfolyó jegén átkelve, hogy rávegye az észak-koreai vezetést az országban raboskodó politikai elítéltek szabadon engedésére.

Állítólag egy Kim Dzsong Ilnek címzett levelet is magával vitt. Az írás arra kéri az ország elsőszámú vezetőjét, hogy zárassa be a lágereket, tegyen intézkedéseket honfitársai életkörülményeinek javítására és az emberi jogok betartására.

A hivatalos észak-koreai sajtó azt írta, hogy a 28 éves férfi “a hazug nyugati propaganda hatása alatt követte el tettét, de őszintén megbánta azt, és a szívélyes bánásmód hatására megváltoztatta véleményét az országról”.

A pekingi amerikai nagykövetség nem erősítette meg, hogy Park megérkezett volna a kínai fővárosba.

Az amerikait valószínűleg azért engedte el Phenjan, mert javítani akarja kapcsolatait Washingtonnal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik