Nagyvilág

A Hamasz sajnálja

A média és az érintettek is meglepődtek a Hamasz nyilatkozatán, amelyben sajnálatát fejezik ki az izraeli civilek halála miatt.

A Hamasz radikális palesztin szervezet sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy civil izraeliek szenvedték meg a rakétatámadásait egy évvel ezelőtt a gázai hadjáratban. Izraelben nem tartják őszintének a gesztust.

A brit hírügynökség által szokatlannak minősített kitétel abban a jelentésben szerepel, amelyet a Hamasz küldött az ENSZ-nek a 2008-2009-es téli hadjárat alatt elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálásáról. Mint a kivizsgálást végző szakértői írták, “sajnálnak minden sérelmet, amely az izraeli civileket érhette”. A felelősséget ezzel együtt az izraeli kormányra hárították, mondván, hogy “a folyamatos izraeli támadásokban” kell keresni az alapvető okot.

A jeruzsálemi külügyminisztérium szóvivője a hír hallatán feltette a kérdést, hogy vajon “kit akarnak most bolonddá tenni, miután éveken át válogatás nélkül támadtak civil célpontokat rakétákkal, golyókkal és még öngyilkos merényletekkel is”. A Hamász-jelentés szövegét megszerző, és pénteken ismertető brit hírügynökség kételkedik benne, hogy a sajnálat kifejezésével a Hamasz megváltoztatná a taktikáját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik