Nagyvilág

Segélyszervezeteket fosztogattak

A szomáliai iszlámisták fegyverrel rontottak be a WHO és egy gyermekeket segítő civil szervezet irodáiba.

Fegyveres iszlamista lázadók pénteken kifosztották a segélyszervezetek irodáit a nyugat-szomáliai Beledweyne városban – közölte egy segélymunkás és szemtanúk.

A település ellenőrzéséért a kormányhoz hű milíciákkal vívott heves harcok után a Hizbul Islam és az al-Shabaab szervezetek fegyveresei berontottak a segélyszervezetek helyiségekbe, elhurcolták a számítógépeket és az irodai eszközöket, a biztonsági őröktől pedig elvették a fegyverüket.

Az irodákat a Save The Children (Ments meg a gyermekeket) civil szervezet és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) használta.
Az iszlamista fegyveresek rövid időre foglyul ejtették az alkalmazottakat – mondta el egy szemtanú.

Az etióp határ közelében, Mogadishutól 300 kilométerre fekvő, stratégiai fontosságú Beleweyne elfoglalásakor legalább nyolcan meghaltak és tucatnyian megsebesültek.

Az utóbbi hónapokban az al-Shabaab milícia rendszeresen átkutatta az ellenőrzése alatt lévő területeken működő segélyszervezetek helyiségeit, kémkedéssel vádolva a nemzetközi nem kormányszervezetek többségét. Az ország több központi és déli régiójában a milicisták olyan kemény feltételeket szabtak meg a segélyszervezetek működéséhez, hogy az ENSZ Világélelmezési Programja januárban beszüntette tevékenységét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik