Nagyvilág

Obama csapatokat küldene Jemenbe?

Az amerikai elnök megerősítette, hogy nem akar csapatokat küldeni Jemenbe az al-Kaida elleni küzdelem céljából, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem zárja ki a lehetőséget.

Barack Obama a People című amerikai folyóiratnak nyilatkozva kijelentette: továbbra is úgy hiszi, hogy az al-Kaida tevékenysége az Afganisztán és Pakisztán közös határa mentén elterülő térségekre összpontosul.

A People legfrissebb, pénteken utcára kerülő számában megjelenő – vasárnap kivonatosan ismertetett – interjúban Obama úgy fogalmazott, hogy egyáltalán nem áll szándékában csapatokat küldeni sem Jemenbe, sem Szomáliába. “Soha nem zárom ki semminek a lehetőségét a mai bonyolult világban” – mondta az elnök, aki azonban úgy látja, hogy az ilyen országok esetében a külföldi partnerekkel való együttműködés a leghatékonyabb módszer.

Hangsúlyozta, hogy már egy éve világosan tudják, az al-Kaida komoly fenyegetéssé vált Jemenben. Az Egyesült Államok ezért egyre szorosabban együttműködik a jemeni kormánnyal, hogy fel tudják számolni a terroristasejteket és kiképzőtáboraikat. Ugyanez a helyzet Szomália esetében, ahol az ország jelentős része felett nem a központi kormány gyakorol ellenőrzést, amit az al-Kaida megpróbál saját javára fordítani.

David Petraeus tábornok, az Egyesült Államok középső parancsnokságának vezetője a CNN -nek nyilatkozva vasárnap emlékeztetett: Jemen nem akarja, hogy amerikai csapatokat vezényeljenek a területére. A tábornok, aki január elején tett látogatást Szanaában és tárgyalt a jemeni vezetőkkel, rámutatott, hogy az Egyesült Államok segítséget nyújt Jemennek a terrorellenes küzdelemhez, például hírszerzési adatok megosztásával, katonai felszereléssel és kiképzéssel. Washington a tavalyi 70 millió helyett idén legalább 150 millió dollár értékben nyújt katonai támogatást a koldusszegény arab országnak.

Jemen azután került a figyelem központjába, hogy egy nigériai fiatalember karácsonykor megpróbálta felrobbantani a Delta-Northwest amerikai légitársaság Amszterdamból Detroitba tartó járatát. A vizsgálatok során kiderült, hogy az al-Kaida arab-félszigeti szárnya szervezte be a 23 éves Umar Farouk Abdulmutallabot, aki aztán Jemenben kapott kiképzést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik