Nagyvilág

Kínos a Cipi Livni elleni elfogatóparancs

London vizsgálja, hogyan változtathatja meg sürgősen jogrendszerét annak érdekében, hogy ne forduljanak elő ahhoz hasonló esetek, hogy egy brit bíróság háborús bűnök vádjával elfogatóparancsot adott ki Cipi Livni volt izraeli külügyminiszter ellen.

“Az az eljárás, hogy bíróság az ügyészség értesítése nélkül elfogatóparancsot adhat ki, az angol és a walesi jogrendszer sajátossága” – állapította meg a miniszter közleményében. Izrael Nagy-Britannia “stratégiai partnere, és közeli barátja” – húzta alá David Miliband brit külügyminiszter.

A bíróság a tavaly december végén-január elején lezajlott Gázai övezeti harcok palesztin áldozatait képviselő ügyvédek kérésére adta ki az elfogatóparancsot, amelyet végül visszavont, miután Livni nem utazott el Nagy-Britanniába – értesült a The Guardian című brit lap, amely hétfő este számolt be internetes kiadásában az értesülésről.

A jelek szerint az elfogatóparancsot kérelmező ügyvédek nem tudtak arról, hogy Livni lemondta részvételét a Zsidó Nemzeti Alap londoni kongresszusán, amikor múlt héten a londoni bírósághoz fordultak.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő kedden képtelenségnek nevezte a brit döntést, a külügyminisztérium pedig közleményben utasította el a Cipi Livni ellen “szélsőségesek kezdeményezésére indított cinikus bírósági eljárást”.

Hivatala közleménye szerint Netanjahu közeli munkatársa, Uzi Arad útján tudatta a brit nagykövettel: Izrael azt várja, hogy London a hasonló kísérletek megakadályozásán dolgozzon. Netanjahu elutasította, hogy “a civileket a hitvány és kegyetlen ellenséggel szemben bátran és erkölcsösen védelmező” vezetők és katonatiszteket háborús bűnösöknek lehessen minősíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik