Nagyvilág

Ukrajna kifizette a gázt

Ukrajna átutalta az októberi orosz gázszállítás közel 500 millió dolláros ellenértékét - jelentette be Julija Timosenko ukrán kormányfő. Kijev egyúttal azt is jelezte az EU-nak, hogy elegendő, 25 milliárd köbméter gáz van már a tárolókban.

Ukrajnának, illetve gázipari cégének, a Naftogaznak november 7-ig kellett rendeznie az októberi gázszámlát. Az ukrán miniszterelnök elmondta, annak ellenére sikerült előteremteni a pénzt, hogy komoly fizetési elmaradások vannak a belföldi piacon. Szerdán a Naftogaz jelezte, hogy pénzügyi gondjai vannak az októberi orosz gázszállítás ellenértékének az előteremtésével.

A cég akkori sajtóközleménye szerint „az Ukrajnában kialakult súlyos pénzügyi helyzet és a hazai fogyasztók növekvő adóssága megnehezíti a szükséges pénz előteremtését megfelelő időre”.

Ukrajna közel 2,4 milliárd köbméter orosz földgázt vásárolt októberben. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök vasárnap közvetlenül is figyelmeztette az Európai Uniót, hogy ismét fennakadások lehetnek az orosz gáz eljuttatásában az európai fogyasztókhoz, mivel a fő tranzitország Ukrajnának gondjai vannak az Oroszországtól vásárolt gáz kifizetésével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik