Nagyvilág

Romániát is bevonnák a rakétapajzs alá

Az Adevarul című napilap szerint Románia "örömmel fogadta" az új amerikai rakétavédelmi tervet. Az újság tudósításának címében megállapítja, hogy Biden "elhozta" a rakétavédelmi pajzsot, de nem szüntette meg a román állampolgárokkal szembeni amerikai vízumkötelezettségét.

Több román napilap is kiemeli tudósításaiban, hogy Romániában még mindig magas az Egyesült Államokba utazni szándékozók által benyújtott vízumkérelmek elutasításának a száma, ami jelenleg az egyik legfőbb akadálya a román állampolgárokkal szembeni vízumkötelezettség megszüntetésének.

A Romania Liberának Iulian Fota katonai szakértő elmondta: Bukarest számára azért van nagy jelentősége az új rakétavédelmi pajzsnak, mert a korábbi nem fedte le teljes mértékben Romániát. Ugyanez a lap megállapítja, hogy Biden romániai látogatása idején nem említette a Nabucco gázvezetéket azt sugallva, hogy ez a kérdés lekerült az amerikai vezetés napirendjéről. Cornel Codita katonai szakértő szerint a Fehér Ház új vezetése a Moszkvához való közeledés miatt fölöslegesnek tartja az Oroszország által támogatott Déli Áramlat és a Nabucco miatt támadt ellentét kiélezését – olvasható a Romania Liberában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik