Nagyvilág

Milliókat fizetnek vissza brit képviselők

Több mint 12 ezer font (3,5 millió forint) képviselői költségtérítést fizet vissza Gordon Brown brit kormányfő.

A londoni alsóházi törvényhozók által vitatott címeken felvett költségtérítések az utóbbi évtizedek legnagyobb belpolitikai botrányát kavarták Nagy-Britanniában. Az ügy elérte a nagy parlamenti pártok mindegyikének vezetőit is. Nick Clegg, a Liberális Demokraták vezére 910 fontot térít vissza 2006 és 2009 között költségként elszámolt, összesen 3900 fontos kertészeti számlájából. David Camerontól, a Konzervatív Párt miniszterelnök-jelöltjétől pedig egyelőre “további információkat” kért be lakáshitel-elszámolásairól Sir Thomas Legg, az ügy feltárásával megbízott magas rangú könyvvizsgáló.

A pártvezetők közül a legrosszabbul azonban a Munkáspárt élén álló Brown járt: a Legg-vizsgálat ajánlásai alapján a kormányfő összesen 12 415 fontot és 10 pennyt utal vissza a költségvetésnek. A 2004 óta elszámolt összeg zöme kertrendezési és takarítási munkák számláiból adódik.

A hatalmas belpolitikai botrányt az a leleplező riportsorozat kavarta, amelyet a The Daily Telegraph, a legnagyobb brit konzervatív napilap indított még május elején – kiszivárogtatott elszámolások alapján – a brit alsóházi képviselők által gyakran megdöbbentő címeken felvett költségtérítésekről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik