Nagyvilág

Eörsi tapasztalatlan főtitkárnak

A holland Maud de Boer-Buquicchio tölti be szeptember eleje óta ideiglenesen az Európa Tanács főtitkári posztját, miután mandátumának lejártával távozott a posztról Terry Davis, s helyette nem sikerült új főtitkárt választani - közölték csütörtökön Strasbourgban. A magyar jelölt tapasztalatlan.

A 2002-ben, majd 2007-ben is a szervezet főtitkárhelyettesének megválasztott holland politikus visszatér majd saját posztjára, ha – a tervek szerint szeptember végén – végre döntés szüöletik a brit Terry Davis utódjáról.

Az ET parlamenti közgyűlése júniusban nem volt hajlandó új főtitkárt választani a 47 tagállam miniszterei által javasolt lista alapján, miután arról a miniszterek kihúztak négyből két jelöltet, s a közgyűlés sérelmezte ezt az eljárást.

A szervezet végrehajtó testülete, a Miniszteri Bizottság két jelöltet állított: Thorbjorn Jaglandot, a norvég parlament munkáspárti elnökét és Wlodzimierz Cimoszewicz baloldali lengyel szenátort.

Eörsi tapasztalatlan

A két további pályázó a magyar liberális Eörsi Mátyás és a belga kereszténydemokrata Luc Van den Brande volt. Őket egy olyan korábbi állásfoglalásra hivatkozva húzták ki a listáról, miszerint kívánatos, hogy a főtitkárnak kormányfői vagy miniszteri tapasztalata legyen.

Jagland és Cimoszewicz egyaránt volt már miniszterelnök és külügyminiszter is a saját hazájában. Eörsi és Van den Brande viszont mindketten a parlamenti közgyűlés legtekintélyesebb tagjai közé számítanak, s ők azok, akik igazán behatóan ismerik az ET munkáját.

A parlamenti közgyűlés hivatalának hétfőn kell megerősítenie vagy elvetnie a szervezet őszi ülésszakának ideiglenes napirendjét, amelyben szeptember 29-re van kitűzve az új főtitkár megválasztása. A képviselők azonban ezúttal is csak a lengyel és a norvég jelölt közül választhatnának.

Emelni a színvonalat

A strasbourgi székhelyű Európa Tanácsot arra hozták létre 1949-ben, hogy emelje a kontinens országaiban a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartásának színvonalát. Magyarország volt az első, amely az úgynevezett “keleti blokkból” – még 1990-ben – tagjává vált a szervezetnek. Jelenleg 47 tagországa van, beleértve Oroszországot és a kaukázusi országokat is.

Az ET égisze alatt működik az Emberi Jogok Európai Bírósága, ahová azok fordulhatnak, akik szerint megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt jogaik valamelyikét, és saját hazájukban eredménytelenül kimerítettek minden jogorvoslati lehetőséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik