Nagyvilág

Bill Clinton sziporkázott

Mióta a feleségem külügyminiszter lett, mindenki csak azt lesi, mikor csinálok valami galibát – viccelődött Bill Clinton egy társadalmi témákról rendezett konferencián, ahol saját elnökségének eredményeit méltatta.

Bill Clinton a Netroots Nation konferencia vezető szónokaként fejtette ki véleményét felesége külügyminiszterségéről és más aktuális témákról – számol be a New York Times.

Clinton utalt felesége afrikai körútján történt incidensre, amikor Hillary Clinton dühbe gurult, mert egy kongói diák a férje véleményére volt kíváncsi. Exelnöknek lenni nagyszerű, mert szabadon elmondhatom a véleményemet mindenről, a baj csak az, hogy már senkit sem érdekel – viccelődött Bill Clinton, hozzátéve, hogy kivételt képez, ha az ember felesége külügyminiszter lesz. Ebben az esetben mindenki csak arra figyel, hogy mikor csinálok valami galibát – mondta.

Clinton kitért az Egyesült Államok egészségügyi reformjára is, amelyet elnöksége ideje alatt kezdtek megvitatni, bevezetni azonban azóta sem sikerült. Politikailag elkerülhetetlen a demokraták számára, hogy most bevezessék az egészségbiztosítási szabályokat, a győztesek újraírják a történelmet – jelentette ki. Clinton részletekbe menően taglalta az 1993 és 94 között a témáról lefolytatott vita részleteit, feltéve a kérdést, hogy végig szeretnék-e futni még egyszer ugyanezeket a köröket. Nagy felelősségünk van ebben az időszakban, megtiszteltetés számunkra, hogy most élhetünk és vállalhatjuk ezt a felelősséget – mondta.

A beszéd közben a hallgatóság egy tagja hangosan kritizálta az amerikai hadsereget, amely ellenséges a homoszexuális katonákkal szemben. A felvetésre reagálva Clinton méltatta Colin Powelt, aki a Bush adminisztráció alatt 2005-ig külügyminiszterként sokat tett azért, hogy “egy katona egyenruhán kívüli magánélete soha ne legyen büntetés tárgya.” Powel távozása után azonban ezek az erőfeszítések nem folytatódtak – ismerte el. Clinton sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy a kormány hálátlanul szélnek eresztett sok olyan katonát, aki az első Öböl-háborúban kockára tette az életét. Borzasztónak tartom, ami történt – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik