Nagyvilág

Clintont összetévesztették a férjével

„Nem a férjem a külügyminiszter, hanem én" – válaszolta dühösen Hillary Clinton annak a kongói diáknak, aki Bill Clinton véleményéről érdeklődött a külügyminiszternél egy témában.

„Nem a férjem a külügyminiszter, hanem én” – vetette oda Hillary Clinton egy hétfői kinshasai beszélgetésen a kongói diáklánynak, aki az amerikai külügyminisztérium fordítása szerint azt kérdezte: “A Világbank ellenzi, hogy Kína kölcsönszerződéseket kössön ebben az országban? Hogyan tolmácsolja Clinton asszony Clinton úr véleményét ebben a kérdésben?”

“Tőlem akarja megtudni a férjem véleményét? Ha az én véleményemre kíváncsi, azt szívesen elmondom, de nem vagyok a férjem szócsöve” – fakadt ki a nyilvánosság előtt mindig nyugodt külügyminiszter. „Nem fogok utánamenni, és megkérdezni tőle, hogy valójában kinek a véleményére volt kíváncsi a kínai kölcsönről” – mondta Clinton. A miniszter egyik tanácsadója később elmondta: a diák bocsánatot kért Hillary Clintontól és bevallotta, hogy valójában Obama véleményét szerette volna megtudni, de nyelvbotlásból Bill Clintont mondott. Clinton állítólag utólag nyugtatgatta a diákot, hogy nem haragszik rá.

Az esettel kapcsolatban a Guardian publicistája úgy véli: Hillary Clinton bárhol is jár a világban, nem tud kilépni férje árnyékából a nemzetközi színtéren. Az eset olyan időszakban történt, amikor Clinton afrikai körútjáról egyébként is eltereli a figyelmet férje észak-koreai humanitárius missziója. Bill Clinton közbenjárásának eredményeként kiszabadult az a két amerikai újságíró, akit Kim Dzsong-Il rezsimje vett őrizetbe múlt héten. Hillary Clinton, aki kéztörése után ázsiai, majd afrikai körútra indult, lépten-nyomon férje diplomáciai sikerével kapcsolatos kérdésekkel szembesül. A CNN-nek adott vasárnapi interjúban nem győzte hangsúlyozni, hogy férje „egyáltalán nem kormányzati megbízásból” járt Észak-Koreában.

Amerikában máris megkérdőjelezik Hillary Clinton szerepét, aki azzal a határozott céllal kezdte külügyminiszteri pályafutását, hogy világszerte javít az Egyesült Államok megítélésén.
Hillary Clinton láthatatlanná vált az utóbbi hat hónapban, Obama egyedül ment tárgyalni Moszkvába, Joe Biden alelnök pedig szinte „kisajátította” magának az afganisztáni missziót – írja a külügyminiszterről a Daily Beast amerikai internetes portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik