Nagyvilág

Népszavazás lehet Ciprus egyesítéséről

Törökország azt akarja, hogy a Ciprus újraegyesítéséről kezdett tárgyalások mielőbb fejeződjenek be, és arról az év végéig rendezzenek népszavazást - jelentette ki hétfőn Abdullah Gül török elnök.

Az államfő Ankarában Mehmet Ali Talattal, a ciprusi törökök vezetőjével folytatott megbeszélése után közölte ezt sajtóértekezleten.

A Földközi-tengerben fekvő sziget 1974 óta két részre osztott. A ciprusi görög és török közösség vezetői a múlt évben kezdtek tárgyalásokat az újraegyesítés lehetőségeiről. Ciprus megosztottsága az egyik fő akadálya annak, hogy Törökország csatlakozhasson az Európai Unióhoz.

Talat utalt arra, hogy az újraegyesítési tárgyalásokon több helyen is történt előrelépés, de más területeken még vannak leküzdésre váró nehézségek. Ez utóbbiakról azonban nem szólt részletekbe menően.

Törökország felvétele az Európai Unióba nagyban függ attól, hogy békés megoldást találjanak a sziget megosztottságára; a szigetországot az EU-ban a görög ajkú ciprusiak képviselik.
A két közösség képviselői tavaly szeptemberben kezdtek ismét tárgyalásokat, hogy gyógyírt találjanak az elhúzódó áldatlan helyzetre.

A korábbi újraegyesítési próbálkozások 2004-ben hiúsultak meg, miután a ciprusi görögök elutasították a törökök által elfogadott megoldási tervezetet.

A mostani tárgyalások eredményét népszavazáson kell szentesíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik