Nagyvilág

Belpolitikai küzdelmek áldozatává válhattak Eduárdóék

Balázs Péter külügyminiszter szerint nem lehet kizárni, hogy bolíviai belpolitikai küzdelmek áldozataivá váltak a csütörtökön megölt és elfogott magyarok.

“Nem látjuk pontosan, hogy mennyiben használták őket eszköznek, mennyiben voltak céljai esetleges bolíviai belpolitikai manővereknek” – mondta Balázs Péter. Szerinte a kérdés igen sokrétű, s mivel az elnök személyéről van szó, “többféle változat is elképzelhető”. Intézkedett, hogy a Buenos Aires-i nagykövet is elutazzon a helyszínre Argentínából. Jelenleg a bolíviai tiszteletbeli konzul segíti a börtönbe került Tóásó Elődöt.

A bolíviai tiszteletbeli konzul és az argentin magyar nagykövet személyében már két szakember lesz a helyszínen, épp ezért nincs szükség további, külön megfigyelő kiküldésére – közölte a külügyminiszter. A jelenlegi helyzet nagyon összetett konzuli ügy, nem diplomáciai kérdés. Ebben a helyzetben Magyarország kötelessége, hogy a maximális konzuli segítséget megadja a börtönbe került magyar állampolgárnak – fűzte hozzá.

Arra a felvetésre, hogy a magyar hatóságok ötödik napja nem kapnak hivatalos információkat a bolíviai féltől, a miniszter azt mondta: ez a bolíviai hatóságokat minősíti, a magyar fél ebben a helyzetben csak kérheti, követelheti az információk átadását.
A kérdésre, hogy szükség van-e nemzetközi vizsgálatra az ügyben, és adott esetben Magyarország részt venne-e ebben, Balázs Péter azt mondta: első megközelítésben ez egy konzuli ügy, egy kétoldalú probléma, nem látszik a kérdés nemzetközi dimenziója.

Hétfőn az ír külügyminiszter jelentette be, hogy országa nemzetközi vizsgálatot szeretne a csütörtöki bolíviai kommandós rajtütés ügyében, amelyben egy ír állampolgár is életét vesztette. Micheál Martin nagyon zűrzavarosnak minősítette az állítólagos terrorista csoport felszámolásával kapcsolatos helyzetet, megjegyezve, hogy a történtekről ellentmondásos beszámolók láttak napvilágot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik