Nagyvilág

Vörös inges tömeg tüntet Bangkokban

Thakszin Sinavatra volt thaiföldi miniszterelnök több tízezer, vörös inget viselő híve gyűlt össze szerda reggel Bangkokban a kormányfő hivatala előtt, ahol tüntetők egy csoportja már több mint két hete ülősztrájkot tart.

A mintegy 40 ezer demonstráló a decemberben hivatalba lépett Veddzsadzsiva Abhiszit távozását követeli a kormány éléről. A „vörös inges” Sinavatra-hívek azt állítják, hogy Abhiszit nem demokratikus úton került hatalomra, és valójában a hadsereg bábja.

A tömeg azt tervezi, hogy átvonul Prem Tinszulanonda, a thaiföldi király főtanácsadójának a háza elé, akit Thakszin azzal vádol, hogy aktív szerepet játszott az ellene 2006-ban elkövetett katonai hatalomátvételben.

A megmozdulás miatt 10 ezer rendőrt és katonát vezényeltek az utcákra. Abhiszit egy tévéinterjúban azt bizonygatta, hogy a tiltakozó akció nem fogja megzavarni a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) péntektől Pattajában megrendezésre kerülő csúcstalálkozóját. „Csak egy olyan csoportról van szó, amely káoszt akar teremteni az országban, de a kormány mindent megtesz, hogy megfékezze őket” – mondta.

Abhiszit eddig minden alkalommal elutasította a tüntetők követeléseit a parlament feloszlatására és az előrehozott választások kiírására vonatkozóan. Az elmúlt két hetet a kormányhivataltól távol, részben külföldön töltötte.

A puccsal eltávolított Thakszin Sinavatrát korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolták, tavaly októberben távollétében kétévi börtönre ítélték az ország összeférhetetlenségi törvényének megsértése miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik